Darila za vse, ki so ti pri ❤️!

DO-RE-MI na 1, 2, 3: Pisana druščina v gozdu

22 april 2018

Jerneja Sojer Smerdu me je že od nekdaj navduševala s svojimi idejami, kreativnostjo in iskrenim glasnim smehom, pred kratkim pa sem z radovednostjo v roke vzela njeno pravljično-didaktično knjigo DO-RE-MI na 1, 2, 3: Pisana druščina v gozdu.

Ker sem veliko v stiku z glasbo in jo podajam mladim in malo manj mladim z zelo različnim glasbenim znanjem, z velikim veseljem "srkam" vsebine, ki jih lahko v praksi prenesem na svoje "poslušalce". Tako lahko potrdim, da je omenjena knjiga zagotovo ena izmed tistih, ki bo v naši družini pogosto vir navdiha in pomoč pri aktivnem in ustvarjalnem preživljanju časa z otroki.

DO, RE in MI (sestrici in bratec), glavni liki knjige, so nas nekega sončnega popoldneva popeljali v čudovit in čarobni svet gozda, ob čemer smo na prijeten način skozi igro spoznavale svet glasbenih elementov.

"Katere boš imela ti? Ničke ali četrtinke?" me je vprašala Brina (3), ko sva se pripravljali na glasbeni 3 v vrsto. Tako sva se prek igre naučili, da so "ničke" celinke, črne notke z repkom pa četrtinke. 

Ker je Ajda (6) v obdobju, ko mami bolj malo ve in bi jo vsaka čistilka ali dimnikar lažje naučila to, kar mami zna, je sam pristop k podajanju znanja trenutno pri nas zelo pomemben in igra zagotovo spada med dobre prakse. Tako sva se prek igre naučili narisati violinski ključ, ker pa jo je "potegnilo", je sama narisala še notke. Ob pregledovanju risbice sva mimogrede obdelali še notno črtovje, ki mu na risbici manjka ena črta.

   

 Nad vsebino knjige sem bila navdušena že med igro s svojima hčerkama in priznam, da sem jo vzela v roke še enkrat, ko so otroci zaspali, in vsebino, ki smo jo predelale popoldne, podrobno prebrala še enkrat. Ob prebiranju sem bila kar nekajkrat navdušena nad raznimi povezavami in priznam, da mi je kar nekajkrat ušel "Uau, na to pa sploh nisem pomislila!" 

Poleg spoznavanja glasbenih elementov se v knjigi srečamo s številnimi drugimi področji: matematika in matematične operacije, okolje in prostor, motorika in gibanje, govor in jezik, kultura in kulturna dediščina, umetnost, socialno-čustveno področje. Lahko jo beremo od začetka do konca kot pravljično zgodbo ali pa se poglavjem dodatno posvetimo z igranjem didaktičnih iger. Teh je 30, pri igranju pa si pomagamo z igralnimi karticami. V pomoč nam je lahko tudi plonk ceglc DO-RE-MI na 1, 2, 3.

Pravljično-didaktično knjigo DO-RE-MI na 1, 2, 3: Pisana druščina v gozdu toplo priporočam vsem staršem, vzgojiteljem in učiteljem, ki želijo podajati glabeno znanje na prijeten, ustvarjalen in zabaven način. 

Več si lahko preberete na https://www.doremizivljenja.com/.

 

Oznake: